Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Opublikowano: 18.05.2021 r.
Dynia, bulion drobiowy, marchewka i śmietanka kremowa to główne składniki tej pysznej i sycącej zupy z dyni piżmowej. Towarzyszą im por, ziemniaki i cebula, które dodają głębi smaku. Dopełnieniem są grzanki i chrupiące nasiona słonecznika.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion drobiowy - 625 g
- Dynia - 500 g
- Marchewka - 90 g
- Por - 70 g
- Ziemniaki późne - 150 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 15 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Masło klarowane - 10 g
- Grzanki - 30 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, chilli, cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Zagotuj w garnku bulion.
- W drugim garnku rozgrzej masło klarowane.
- Obierz warzywa i przygotuj do krojenia. Czosnek dodaj w całości, cebulę pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Dynię obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Od pora odkrój korzenie. Pokrój w większe kawałki. Obraną marchew pokrój w grubsze plasterki. Dodaj warzywa do garnka, dodaj pół łyżeczki soli. Podsmaż warzywa przez około 10 minut. Uważaj, by nie przypalić. Podgrzewaj je pod przykryciem na niewielkim ogniu.
- Po upływie 10 minut dodaj do warzyw gorący bulion. Dodaj także przyprawy: szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, kurkumy oraz cynamonu. Dodaj też 1 łyżeczkę papryki oraz sól do smaku. Gotuj wszystko do miękkości warzyw - około 30 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę na krem. Możesz tutaj zmienić ilość bulionu - w zależności od preferencji. Dopraw zupę ostatecznie do smaku.
- Gotową zupę nalewaj do miseczek. Dodaj kleks ze śmietanki, posyp grzankami, słonecznikiem oraz świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa z dyni piżmowej jest bardzo zdrowa. Przyprawy, takie jak chilli, cynamon czy pieprz, mają działanie rozgrzewające, więc mogą powodować większą termogenezę poposiłkową. Może to korzystnie wpływać na przemianę materii. Całe danie ma wysoki indeks glikemiczny, więc osoby mające problem z wysokim poziomem glukozy albo insuliny we krwi powinny o tym pamiętać.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości