Zupa z dyni hokkaido
Opublikowano: 01.09.2021 r.
Dynia hokkaido, ziemniaki, cebula, pomidory w puszce, bulion warzywny – oto kluczowe składniki zupy, która z pewnością rozgrzeje i nasyci w chłodniejsze dni. Ta kombinacja warzyw, podsmażona na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, tworzy kremową zupę pełną aromatów i smaku. Sprawdź, jak łatwo przygotować to pyszne danie!
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia hokkaido - 500 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Cebula - 50 g (1 mała szuka)
- Pomidory w puszce - 200 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Dynie obierz ze skórki, usuń z niej nasiona, a następnie miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek, następnie dodaj do nich pokrojoną dynie oraz ziemniaki i dopraw do smaku przyprawami. Całość smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu.
- Do głębokiej patelni z warzywami dodaj gorący bulion, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień pod patelnia i całość gotuj przez około 10 min.
- Do gotującego się wywaru z warzywami dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj kolejne 5 min.
- Gdy warzywa będą już miękkie wyłącz ogień pod patelnią, a warzywa z wywarem zmiksuj na gładki krem.
- Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz dodać do niej odrobinę śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupa z dyni hokkaido to doskonała propozycja na pyszne i rozgrzewające danie obiadowe. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny