Zupa z dyni
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Dynia, bulion warzywny, cebula i czosnek to kluczowe składniki pysznej zupy z dyni. Dodaj do tego mleczko kokosowe, które nada kremowej konsystencji oraz głębokości smaku. Na koniec posyp prażonymi pestkami dyni dla chrupiącego akcentu. Voilà, oto przepis na jesienny rarytas, który rozgrzeje i nasyci w chłodne dni!
Składniki dla 6 porcji:
- Dynia - 600 g (1 średnia dynia po obraniu)
- Bulion warzywny - 480 ml (2 szklanki bulionu)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Pestki dyni - 35 g (3 garści)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Mleczko kokosowe - 230 ml (1 szklanka)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 sztuk)
- Pomidory w puszce - 200 g (pół puszki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, kumin
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć dynię. W tym samym czasie obierz ziemniaki i marchew, pokrój je również w dużą kostkę i dodaj do dyni.
- Do dyni dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę, następnie zalej wszystko bulionem. Dodaj pieprz, sól, curry, kurkumę i kmin. Wszystko wymieszaj i gotuj przez około 15 minut.
- Dodaj do zupy pomidory z puszki i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Na koniec wlej do zupy mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Ostaw zupę na 5 -10minut, by smaki odpowiednio się zmieszały i by zupa lekko przestygła. Wszystko dokładnie razem zblenduj.
- Na patelni podpraż pestki dyni i udekoruj nimi zupę.