Zupa z czerwonej fasoli
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Udko kurczaka, marchewka, cebula i fasola konserwowa tworzą fundament tej aromatycznej zupy z czerwonej fasoli. Gdy połączysz je z resztą warzyw i przypraw, powstaje pyszne danie, które rozgrzeje i nasyci, szczególnie w chłodniejsze dni. Prosta w przygotowaniu, a przy tym pełna smaku i wartości odżywczych.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 500 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g
- Marchewka - 120 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Cebula - 150 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Fasola konserwowa - 200 g
- Por - 140 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, lubczyk
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Udka umyj. Warzywa obierz. Cebulę obierz i zarumień nad ogniem palnika.
- Do garnka wlej około 1,5 l wody (by zakryło mięso - ale mięsa nie dodawaj na razie). Zagotuj samą wodę do wrzenia i dopiero wrzuć umyte mięso. Zagotuj ponownie i jak zacznie wrzeć wyjmij mięso z wody, wylej wodę i umyj garnek.
- Do czystego garnka dodaj mięso, obrane warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalej ponownie wszystko wodą tak, by zakryło wszystkie składniki około 2-3 cm ponad poziom składników. Zagotuj i jak zacznie się gotować zmniejsz moc palnika i dodaj łyżkę lubczyku i szczyptę kurkumy. Gotuj godzinę.
- Po godzinie wyjmij mięso i warzywa z wywaru. Przecedź wywar na sicie. Zostaw tylko mięso oraz marchewkę.
- Wywar ponownie przenieś do czystego garnka. Dodaj mięso oddzielone od kości podzielone na mniejsze części. Ziemniaki pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa i wywaru razem z odcedzoną z zalewy fasolą. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chilli. Gotuj bez przykrycia około 20 minut do miękkości ziemniaków i fasoli.
- Gotową miskę podawaj razem z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zdrowy i jest dobrą propozycją na posiłek. Osoby, które nie tolerują dobrze nasion roślin strączkowych mogą odczuwać objawy z przewodu pokarmowego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości