Zupa z cukinii
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Cukinia, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej zupy, która jest prosta, a jednocześnie elegancka. Dodatek cebuli i czosnku nadaje jej wyrazisty smak, a świeży szczypiorek oraz oliwa z oliwek dodają odrobinę finezji. Ta zupa z cukinii to prawdziwie domowy komfort w miseczce, idealny na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 sztuki)
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Chleb pszenny - 140 g (4 kromki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Szczypiorek - 10 g (2 łyżeczki)
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 36% - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, toster, blender, tarka
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i odetnij końcówki. Następnie obierz ze skórki (jeśli jest cienka, można pominąć) i pozbądź się gniazda nasiennego. Cukinię pokrój w kostkę.
- Cebulkę pokrój w kostkę.
- Czosnek zetrzyj na tarce.
- Szczypiorek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż ok. 2 min i całość przerzuć do garnka.
- Na patelnie ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dorzuć cukinię. Dodaj pół łyżeczki soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Podsmażają aż do zarumienienia cukinii.
- Cukinię przerzuć do garnka i całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 min na niskim ogniu.
- Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera.
- Chleb upiecz w tosterze.
- Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posiatkowany szczypiorek oraz upieczoną kromkę chleba.