Zupa z ciecierzycy
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, pomidory w puszce, bulion warzywny i oliwa z oliwek to podstawowe składniki tej pysznej i sycącej zupy. To szybkie i proste danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni, dostarczając mnóstwo smaku i wartości odżywczych.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 250 g
- Pomidory w puszce - 450 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki).
- Do podsmażonego czosnku dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku oregano - całość gotuj około 15 minut.
- Następnie dodaj bulion warzywny, przecedzoną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut.
- Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
- Zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ugotowanym makaronem.