Zupa z buraków
Opublikowano: 31.01.2023 r.
Buraki, ziemniaki, bulion warzywny, cebula i śmietana to zespołowy skład tej pysznej zupy, która zadowoli każde podniebienie. Dodatek czosnku i masła nada jej niesamowitego aromatu i kremowej konsystencji. Te proste, ale kluczowe składniki sprawiają, że zupa z buraków staje się sycąca i pełna smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Burak - 500 g
- Ziemniaki młode - 400 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 80 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i zeszklij.
- Do garnka wlej bulion i podgrzewaj do zagotowania.
- Dodaj warzywa i ponownie zagotuj. Dodaj dwa ząbki czosnku, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości warzyw.
- Dodaj przyprawy i zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Zamiast śmietany do zupy można dodać jogurt lub kefir.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk