Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Botwina, ziemniaki, jajka i świeży koperek – z tej zupy bije smak lata! To, co najlepsze – botwina i ziemniaki – gotuje się w jednym garnku, a na koniec dorzucamy jajka na twardo i garść świeżego koperku. Prosta, ale pełna smaku zupa, która idealnie wpasuje się w codzienny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 170 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 150 g
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Botwina - 350 g (1 duży pęczek)
- Ziemniaki średnie - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g (ćwierć szklanki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki.
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i opal nad ogniem.
- Do garnka wlej 4 szklanki wody oraz dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz 2 ziarna pieprzu.
- Składniki zagotuj, Zmniejsz ogień i na średni i gotuj przez około 30 minut.
- Z wywaru wyciągnij warzywa oraz przyprawy. Jeśli wywar jest zbyt mało słony, dodaj do niego odrobinę soli.
- Łodygi i liście botwinki posiekaj, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Do wywaru wrzuć botwinkę oraz ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny.
- Na koniec do zupy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek.
- Gotową zupę podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Komentarz dietetyka
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe. Botwinka to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto sięgać po nią w sezonie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny