Zupa z botwiny na mięsie
Opublikowano: 13.05.2023 r.
Udko kurczaka ze skórą, botwina, ziemniaki i marchewka - oto gwiazdy tej przepysznej zupy z botwiny na mięsie. Do tego aromatyczny czosnek, pachnący koperek i kremowa śmietanka, która dodaje całości aksamitności.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ziemniaki późne - 400 g
- Czosnek - 15 g
- Udko kurczaka ze skórą - 240 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Botwina - 560 g
- Śmietanka kremowa 36% - 120 ml
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Koperek - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso wsadź do dużego garnka i zalej 1,5 l wody.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj przez 30 minut.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Smaż przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki lekko się zrumienią. Dodaj posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 30 sekund.
- Dodaj do ziemniaków posiekane buraki (nie dodawaj jeszcze łodyg i liści). Smaż na małym ogniu przez około 5 minut.
- Buraczki z ziemniakami wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami.
- Dodaj pokrojone łodyżki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj liście buraka i krótko gotuj zupę przez około 1-2 minuty, aż liście zwiędną.
- Wlej śmietankę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekany koperek i dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny