Zupa z boczniaków

Opublikowano: 16.12.2021 r.
W zupie z boczniaków nie może zabraknąć soczystych boczniaków, ziemniaków i aromatycznej cebuli – to one nadają charakter i smak. Dodaj do tego świeży koperek oraz natkę pietruszki dla świeżości i koloru, a całość podkreśl masłem klarowanym. To szybka, domowa zupa, która zadowoli Twoje podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
 - Boczniaki - 400 g
 - Cebula - 250 g (2 duże sztuki)
 - Marchewka - 130 g (1 średnia sztuka)
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
 - Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
 - Masło klarowane - 100 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Obierz z łupiny cebule i pokrój w kostkę.
 - Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
 - Obierz marchew i pokrój w kostkę.
 - Posiekaj w paski boczniaki.
 - W garnku rozgrzej masło klarowane.
 - Zeszklij cebulę, dodaj przyprawy i grzyby.
 - Podsmaż przez 5-6 minut.
 - Wlej wodę (2 listy), dodaj ziemniaki i marchew, gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
 - Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.
 - Zupę podawaj w miseczkach.
 
Komentarz dietetyka
Zupa z boczniaków jest bardzo zdrową potrawą. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego zawartego w warzywach. Zawiera małą ilość węglowodanów. Jest nisko kaloryczna. Zupa zawiera także sporą ilość cennych składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny