Zupa z boczniaków
Opublikowano: 16.12.2021 r.
W zupie z boczniaków nie może zabraknąć soczystych boczniaków, ziemniaków i aromatycznej cebuli – to one nadają charakter i smak. Dodaj do tego świeży koperek oraz natkę pietruszki dla świeżości i koloru, a całość podkreśl masłem klarowanym. To szybka, domowa zupa, która zadowoli Twoje podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Boczniaki - 400 g
- Cebula - 250 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 130 g (1 średnia sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Masło klarowane - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz z łupiny cebule i pokrój w kostkę.
- Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Posiekaj w paski boczniaki.
- W garnku rozgrzej masło klarowane.
- Zeszklij cebulę, dodaj przyprawy i grzyby.
- Podsmaż przez 5-6 minut.
- Wlej wodę (2 listy), dodaj ziemniaki i marchew, gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.
- Zupę podawaj w miseczkach.
Komentarz dietetyka
Zupa z boczniaków jest bardzo zdrową potrawą. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego zawartego w warzywach. Zawiera małą ilość węglowodanów. Jest nisko kaloryczna. Zupa zawiera także sporą ilość cennych składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny