Zupa z bobu

Opublikowano: 16.07.2025 r.
Bób, ziemniaki, pierś z kurczaka i bulion warzywny to główne składniki tej przepysznej zupy. Gładka konsystencja i bogaty smak bobu idealnie łączą się z delikatnym mięsem kurczaka, podczas gdy bulion warzywny dodaje całości głębi. Ziemniaki sprawiają, że zupa jest sycąca i pełna, idealna na chłodne dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Bób - 450 g
- Ziemniaki średnie - 180 g (1 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 pierś)
- Cukinia - 220 g (1 sztuka)
- Boczek wieprzowy bez kości - 50 g
- Por - 50 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Masło - 15 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę ze szczyptą soli.
- Do gotującej się wody wrzuć bób i gotuj 10-15 minut.
- W tym czasie pokrój w półplasterki pora i drobno posiekaj ząbek czosnku oraz papryczkę chilli.
- W drugim garnku rozgrzej masło i obsmaż na nim pierś z kurczaka.
- Następnie dodaj pora z papryczką i czosnkiem.
- Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do garnka z kurczakiem.
- Dolej bulion i wsyp 0,25 łyżeczki pieprzu, imbiru i szczyptę soli.
- Gotuj około 10 minut.
- Pokrój w półplasterki cukinię.
- Dodaj do zupy cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.
- Ugotowany bób obierz.
- Boczek pokrój w jak najcieńsze plasterki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, aby uzyskać à la chipsy bekonowe.
- Do garnka z zupą dodaj obrany bób i gotuj razem kolejne 5 minut.
- Następnie albo wyjmij pierś z kurczaka i zblenduj same warzywa albo zupę razem z mięsem.
- Jeżeli wyjęłaś mięso poszarp je widelcem.
- Upieczony boczek pokrój w cienkie plasterki
- Do miseczki nalej zupy i posyp kawałkami bekonu. Jeżeli odłożyłaś mięso, to włóż część mięsa z kurczaka do zupy.
- Opcjonalnie skrop zupę oliwą