Zupa z białych warzyw

Opublikowano: 21.08.2025 r.
Kalafior, ziemniaki i bulion warzywny to główni bohaterowie w tej pysznej zupie z białych warzyw. Do tego dochodzą cebula, czosnek i por, które dodają mnóstwo aromatu. Śmietanka kremowa nadaje całości aksamitnej konsystencji, a masło klarowane dorzuca subtelne nuty maślane. Całość jest idealnie zbalansowana i rozgrzewająca!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 210 g (1/4 kalafiora)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Por - 70 g (1/2 pora (biała część))
- Bulion warzywny - 625 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło klarowane - 45 g (3 łyżki)
- Chleb - 240 g (8 kromek)
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, pieprz biały
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, blender, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kalafiora opłucz i wydziel z niego różyczki.
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Białą część pora pokrój na talarki.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz pora. Podsmażaj przez kilka minut i dodaj czosnek. Wymieszaj i po 1-2 min całość przerzuć do garnka.
- Do garnka z cebulą, porem i czosnkiem dodaj bulion. Gdy się zagotuje, wrzuć różyczki kalafiora, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotuj na małym ogniu ok. 25-30 min.
- Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę, a następnie całość zblenduj na krem.
- Kromki chleba pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj grzanki.
- Całość wymieszaj i podsmażaj do uzyskania jasnobrązowego koloru.