Zupa z białej kapusty
Opublikowano: 17.09.2023 r.
Kapusta biała, ziemniaki, marchewka i bulion warzywny to kluczowe składniki w przepisie na pyszną zupę z białej kapusty. Ta klasyczna, polska zupa jest prosta do przygotowania, a smaki warzyw harmonijnie się łączą, tworząc aromatyczne, sycące danie. Kapusta główna bohaterka, daje tej zupie charakterystyczny smak, który idealnie komponuje się z delikatnym bulionem i marchewką.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 1500 g
- Ziemniaki średnie - 400 g (4 duże sztuki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Bulion warzywny - 1500 ml (6 szklanek)
- Koperek - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i pokrój w cienkie paski.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę.
- Następnie dodaj kapustę, ziemniaki oraz marchew i podsmaż chwilę.
- Do garnka dodaj bulion i zagotuj.
- W międzyczasie dodaj również 1 liść laurowy oraz 2 ziarenka ziela angielskiego, oraz sól i pieprz do smaku.
- Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości warzyw).
- Na patelni podsmaż mąkę, gdy będzie się rumienić, dodaj do niej pozostały olej i wymieszaj.
- Do zasmażki dodaj około pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
- Zawartość patelni dodaj do garnka z zupę, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj od momentu zagotowania przez około 2 minuty.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Do ugotowanej zupy dodaj koper i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Biała kapusta stanowi doskonałe źródło cennych składników, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny