Zupa z białą kapustą
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Kapusta biała, ziemniaki późne, pomidory w puszce i bulion warzywny to główne składniki tej zupy z białej kapusty. Wszystko razem tworzy sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni. Cebula, marchewka i pietruszka dodają smaku, a oliwa z oliwek sprawia, że zupa jest delikatnie aromatyczna.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 800 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ziemniaki późne - 200 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 opakowanie)
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, szatkownica
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę.
- Podsmaż przez 5 minut.
- Całość zalej bulionem, dodaj ziele, sól, pieprz oraz liść laurowy i gotuj przez 25 minut.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
- Gotuj kolejne 25 minut.
- Do zupy dodaj pomidory z puszki i przypraw całość czosnkiem, a także papryką.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na wartościowy posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny