Zupa z batatów i soczewicy
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Bataty, soczewica, bulion warzywny, czosnek i cebula – to kluczowe składniki naszej zupy z batatów i soczewicy. Ta pyszna, sycąca zupa to świetny sposób na połączenie aromatycznych przypraw z naturalną słodyczą batatów i kremową konsystencją soczewicy. Idealna na chłodne dni!
Składniki dla 5 porcji:
- Soczewica zielona - 190 g (1 szklanka)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Bataty - 450 g (2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (2 ząbki)
- Cebula - 200 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż około minuty.
- Dodaj marchewkę oraz bataty. Podsmaż przez około 3 minuty, po czym dodaj po 1 łyżeczce tartego imbiru , kurkumy, słodkiej papryki i cynamonu.
- Podsmaż jeszcze chwilę i wlej bulion. Wszystko razem zagotuj.
- Soczewicę przepłucz na sicie i dodaj do zupy.
- Gotuj wszystko razem około 20 minut, do momentu gdy bataty będą miękkie.
- Na sam koniec posól do smaku, dzięki temu soczewica nie stwardnieje.
- Podawaj posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Soczewica i bataty to warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zupa na ich podstawie ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk