Zupa z batatów i soczewicy

Opublikowano: 05.11.2021 r.
Bataty, soczewica, bulion warzywny, czosnek i cebula – to kluczowe składniki naszej zupy z batatów i soczewicy. Ta pyszna, sycąca zupa to świetny sposób na połączenie aromatycznych przypraw z naturalną słodyczą batatów i kremową konsystencją soczewicy. Idealna na chłodne dni!
Składniki dla 5 porcji:
- Soczewica zielona - 190 g (1 szklanka)
 - Bulion warzywny - 1500 ml
 - Bataty - 450 g (2 sztuki)
 - Czosnek - 5 g (2 ząbki)
 - Cebula - 200 g (1 sztuka)
 - Marchewka - 90 g (2 sztuki)
 - Olej rzepakowy - 20 ml
 - Przyprawy - sól, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, cynamon
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku
 
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
 - W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż około minuty.
 - Dodaj marchewkę oraz bataty. Podsmaż przez około 3 minuty, po czym dodaj po 1 łyżeczce tartego imbiru , kurkumy, słodkiej papryki i cynamonu.
 - Podsmaż jeszcze chwilę i wlej bulion. Wszystko razem zagotuj.
 - Soczewicę przepłucz na sicie i dodaj do zupy.
 - Gotuj wszystko razem około 20 minut, do momentu gdy bataty będą miękkie.
 - Na sam koniec posól do smaku, dzięki temu soczewica nie stwardnieje.
 - Podawaj posypaną natką pietruszki.
 
Komentarz dietetyka
Soczewica i bataty to warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zupa na ich podstawie ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk