Zupa wietnamska

Opublikowano: 25.07.2025 r.
Piersi kurczaka, czosnek, imbir, makaron ryżowy i sos rybny – to kluczowe składniki naszej wietnamskiej zupy. A teraz wyobraź sobie, jak te smaki łączą się w jednym garnku, tworząc aromatyczny i pyszny bulion warzywny doprawiony sosem sojowym i pastą miso. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Składniki dla 6 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Czosnek - 15 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Imbir korzeń - 5 g
- Marchewka - 90 g
- Szczypiorek - 20 g
- Makaron ryżowy - 150 g
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Sos rybny - 15 ml
- Sos sojowy - 30 ml
- Pasta miso - 3 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.
- Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i marchewkę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.
- Całość wymieszaj z pastą miso, posiekanym imbirem, sosem sojowym i rybnym.
- Dodaj bulion.
- Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
- Dodaj makaron ryżowy i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.
- Wymieszaj z kolendrą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo warzyw i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny