Zupa węgierska

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Łopatka wieprzowa, papryka czerwona, cebula, pieczarki i bulion drobiowy – te składniki to prawdziwe serce zupy węgierskiej. To one nadają jej wyjątkowy, aromatyczny smak i sprawiają, że staje się sycącym daniem, idealnym na rodzinny obiad. Całość dopełni aksamitny bulion, który idealnie scala wszystkie składniki, tworząc harmonijną całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
 - Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
 - Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
 - Marchewka - 250 g (3 małe sztuki)
 - Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
 - Ziemniaki późne - 500 g (5 małych sztuk)
 - Smalec - 100 g
 - Bulion drobiowy - 2500 g (10 szklanek)
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę.
 - Obtocz je w mące pszennej.
 - Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
 - Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.
 - Pokrój w kostkę.
 - Pieczarki pokrój na połówki.
 - Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
 - W garnku rozgrzej smalec.
 - Zeszklij cebulę.
 - Dodaj pieczarki i podsmaż.
 - Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso.
 - Dodaj warzywa a także liść laurowy i ziele angielskie.
 - Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą.
 - Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu.
 - Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.
 - Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
 
Komentarz dietetyka
Zupa węgierska to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera średnią ilość kalorii, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Zupę można przygotować z mięsem kurczaka, będzie ona jeszcze mniej kaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny