Zupa węgierska
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Łopatka wieprzowa, papryka czerwona, cebula, pieczarki i bulion drobiowy – te składniki to prawdziwe serce zupy węgierskiej. To one nadają jej wyjątkowy, aromatyczny smak i sprawiają, że staje się sycącym daniem, idealnym na rodzinny obiad. Całość dopełni aksamitny bulion, który idealnie scala wszystkie składniki, tworząc harmonijną całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 250 g (3 małe sztuki)
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Ziemniaki późne - 500 g (5 małych sztuk)
- Smalec - 100 g
- Bulion drobiowy - 2500 g (10 szklanek)
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę.
- Obtocz je w mące pszennej.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.
- Pokrój w kostkę.
- Pieczarki pokrój na połówki.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
- W garnku rozgrzej smalec.
- Zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i podsmaż.
- Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso.
- Dodaj warzywa a także liść laurowy i ziele angielskie.
- Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą.
- Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu.
- Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.
- Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Zupa węgierska to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera średnią ilość kalorii, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Zupę można przygotować z mięsem kurczaka, będzie ona jeszcze mniej kaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny