Zupa warzywna Thermomix
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Ziemniaki, brokuły, fasolka szparagowa, cebula i marchewka – to główne składniki zupy warzywnej Thermomix. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie gotujemy w bulionie drobiowym, co dodaje smaku i aromatu. Na koniec całość podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Brokuły - 300 g
- Fasolka szparagowa mrożona - 150 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 150 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie cebulę rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.
- Cebule zgarnij kopytka na dno naczynia, dodaj obraną marchewkę i rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.
- Do naczynia miksującego dodaj oliwę z oliwek i składniki duś przez 3 minuty/ 100°C/obroty 1.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego dodaj różyczki brokuła, fasolkę szparagową.
- Następnie do naczynia miksującego wlej bulion i dodaj szczyptę soli.
- Zupę gotuj 25 minut/ 95°C/ obroty 1.
- Na koniec do naczynia dodaj posiekaną pietruszkę oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszaj 10 sekund/obroty 2.
- Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zupa warzywna Thermomix to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Stanowi ona doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny