Zupa ucha
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Karp filet, cebula, marchewka i ziemniaki to klucz do pysznej zupy ucha. Ta tradycyjna potrawa łączy delikatność ryb z solidnym smakiem warzyw i bulionu, tworząc sycący i aromatyczny posiłek. Prosty w przygotowaniu, ale pełen głębokich smaków, idealny na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Cebula - 200 g
- Marchewka - 90 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Ziemniaki późne - 200 g
- Kasza jaglana - 100 g
- Karp filet - 700 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W średnim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj obrane, pokrojone marchewki i gotuj, aż marchewki zaczną mięknąć.
- Dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i czarny pieprz. Dopraw solą i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki się ugotują.
- Delikatnie dodaj pokrojoną i oczyszczoną rybę. Zamieszaj i zagotuj zupę. Ryby bardzo szybko się ugotują, więc uważaj, aby ich nie rozgotować.
- Podawaj zupę z posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny