Zupa toskańska

Opublikowano: 20.06.2021 r.
Marchewka, cebula, fasola konserwowa, pomidory w puszce, piersi kurczaka bez skóry i bulion warzywny – to fundamenty zupy toskańskiej, które nadają jej wyjątkowy, pełny smak. Ta mieszanka warzyw i kurczaka połączona z przecierem pomidorowym i szpinakiem tworzy sycącą i aromatyczną potrawę, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Cukinia - 300 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szklanka)
- Fasola konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Szpinak - 50 g (2 garści)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj również pokrojonego w paseczki kurczaka.
- Smaż przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem. Gotuj przez 10 minut.
- Do bulionu dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i cukinię, a także fasolę z puszki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 20 minut, do zmięknięcia warzyw.
- Pod koniec gotowania dodaj do zupy szpinak i pomidory z puszki.
- Zalej wszystko przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowy posiłek, pełen różnych warzyw, które sprawiają, że zupa jest źródłem wielu witamin i antyoksydantów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny