Zupa tom yum

Opublikowano: 26.04.2021 r.
Krewetki, mleczko kokosowe i papryczka chili to gwiazdy tej pełnej smaku tajskiej zupy tom yum. Aromatyczna baza z bulionu warzywnego i soku z cytryny łączy się z soczystymi pomidorami i pieczarkami, tworząc wybuchową mieszankę smaków. Dodatkowe nuty świeżej kolendry i szczypiorku dopełniają całości.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Krewetki - 200 g
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Pomidory w puszce - 80 g (1/3 szklanki)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Pieczarki - 200 g
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Szczypiorek - 3 g (1 łyżeczka)
- Kolendra świeża - 5 g (1 gałązka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 g (1/4 papryczki)
- Przyprawy - sól, sos rybny, pasta tom yum
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj, usuń pozostałości zabrudzeń i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
- Podsmaż pieczarki z każdej strony.
- Do garnka wlej bulion warzywny lub wodę. Dodaj pastę tom yum, pomidory krojone, mleko kokosowe, papryczkę chili oraz pieczarki.
- Zupę zagotuj.
- Dodaj oczyszczone krewetki gotuj 1 minutę.
- Dodaj sok z cytryny i pół łyżeczki sosu rybnego. Ewentualnie dosól do smaku.
- Podawaj ze szczypiorkiem i kolendrą.
Komentarz dietetyka
Zupa tom yum to bardzo smaczna i zdrowa zupa, która może być spożywana w trakcie praktycznie każdej diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki