Zupa tajska z owocami morza
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Krewetki, mleczko kokosowe, bulion warzywny, cebula i imbir – to główne składniki, które sprawią, że tajska zupa z owocami morza będzie prawdziwym hitem na Twoim stole. Aromatyczny i intensywny smak tej potrawy przeniesie Cię prosto do Azji. Wyobraź sobie połączenie delikatnych owoców morza z kremowym kokosowym wywarem i nutką imbiru.
Składniki dla 6 porcji:
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Krewetki - 250 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 250 g
- Imbir mielony - 5 g
- Mleczko kokosowe - 250 ml
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Limonka - 90 g
- Kolendra świeża - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Podsmaż na niej obrane krewetki, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia, około 2-3 minut; a następnie odłóż je na bok.
- Do garnka dodaj posiekane: czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, mieszając od czasu do czasu do miękkości, około 3-4 minut. Dodaj imbir.
- Wrzuć pastę curry. Stopniowo wlewaj mleko kokosowe i bulion. Gotuj kolejne 2 minuty.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 8-10 minut.
- Dodaj krewetki, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny