Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona pasta curry, mleczko kokosowe, bulion drobiowy, makaron ryżowy – to kluczowe składniki, które tworzą zupę tajską z kurczakiem i makaronem. Ta aromatyczna zupa łączy w sobie kremowość mleczka kokosowego i pikantność czerwonej pasty curry, a delikatne mięso z kurczaka oraz makaron ryżowy dodają jej sycącej treści.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Sok z limonki - 40 ml (1 sztuka)
- Sos rybny - 20 ml (2 łyżki)
- Makaron ryżowy - 200 g
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pastę curry i kawałki kurczaka, smaż 5 minut.
- Zalej całość bulionem i gotuj 20 minut.
- Dodaj sos rybny i mleczko kokosowe oraz przyprawy.
- Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, całość skropl sokiem z limonki.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać z mleczka kokosowego w wersji tradycyjnej lub wersji light, która będzie charakteryzować się niższym poziomem tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk