Zupa tajska z kurczakiem curry

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Piersi z kurczaka, czerwona papryka, imbir, czosnek, czerwona pasta curry i mleczko kokosowe – to główne składniki, które sprawiają, że tajska zupa z kurczakiem curry jest tak wyjątkowa. Delikatność kurczaka połączona z pikantnością pasty curry i kremowym mleczkiem kokosowym, a do tego dodatek świeżej kolendry i bulionu drobiowego tworzy niepowtarzalny, aromatyczny smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Imbir korzeń - 5 g
- Czosnek - 15 g
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Bulion drobiowy - 1750 g
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Kolendra świeża - 45 g
- Olej kokosowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, sos rybny, liście limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Podgrzej w dużym garnku olej kokosowy. A następnie dodaj do garnka posiekane drobno: imbir, czosnek, czerwoną paprykę i liście limonki. Dopraw solą. Gotuj przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczną lekko miękkie.
- Dodaj czerwoną pastę curry i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Dodaj do garnka bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Niech zupa się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw ją do smaku.
- Zupę podawaj ze świeżym sokiem z limonki i kolendrą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny