Zupa szpinakowa
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Szpinak mrożony, ziemniaki, marchewka, por i cebula to główne składniki naszego przepisu na pyszną zupę szpinakową. Do tego dodajemy jogurt grecki dla kremowej konsystencji i ser topiony, który nada zupie delikatny smak. To proste i sycące danie z dodatkiem bulionu warzywnego oraz oliwy z oliwek.
Składniki dla 5 porcji:
- Szpinak mrożony - 600 g
- Ziemniaki późne - 375 g (5 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Por - 70 g (0,5 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Ser topiony - 50 g (2 trójkąciki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 240 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smaż.
- Pozostałe warzywa, z wyjątkiem szpinaku, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i podsmażaj przez 10 minut.
- Całość zalej 2 szklankami wody i 1 szklanką bulionu, przypraw za pomocą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku mielonego, i ostrej papryki chili. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do zmięknięcia warzyw.
- Dodaj do garnka szpinak i kolejną szklankę wody. Gotuj przez następne 10 minut.
- Gdy zupa będzie już gotowa, przestudź ją lekko i dodaj jogurt oraz serek topiony. Dobrze wymieszaj i zblenduj. Gotową zupę ozdób posiekaną natką pietruszki.