Zupa szparagowa

Opublikowano: 18.05.2025 r.
Szparagi, ziemniaki i bulion warzywny to trzy główne składniki, które tworzą podstawę tej pysznej zupy szparagowej. Dodatek oliwy z oliwek oraz jogurtu naturalnego nadaje jej wyjątkowy, kremowy smak. Całość dopełnia ser feta, który dodaje zupie wyrazistości i delikatnej słoności.
Składniki dla 4 porcji:
- Szparagi - 200 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Bulion warzywny - 500 ml
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - kurkuma, czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Odłam twarde końce szparagów i wyrzuć je, łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki a główki zachowaj w całości.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone ziemniaki (smaż około 5 minut), następnie dodaj obrany i pokrojony czosnek i smaż około 2-3 minut.
- Do ziemniaków dolej gorący bulion, dodaj pół łyżeczki kurkumy i zagotuj. Zmniejsz ogień pod palnikiem i gotuj około 10-15 minut.
- Gdy ziemniaki będą ją miękkie dodaj pokrojone szparagi (razem z główkami) i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut.
- Do zupy dodaj posiekany koperek, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
- Zapraw jogurt naturalny (do miseczki odważ jogurt naturalny i dodawaj po kilka łyżek zagotowanego bulionu, dokładnie wymieszaj - czynność powtórz kilka razy).
- Zaprawiony jogurt dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
- Gotową zupę podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.