Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Opublikowano: 28.07.2025 r.
Żeberka wieprzowe, udko kurczaka, świeży szczaw i ziemniaki – to podstawa tej domowej zupy szczawiowej. Połącz to wszystko w jednym garnku, a otrzymasz aromatyczną i pożywną zupę, idealną na chłodne dni. Dzięki dodaniu śmietany uzyskasz nie tylko wyjątkowy smak, ale też delikatną, kremową konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Udko kurczaka bez skóry - 250 g (1 sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g
- Por - 100 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Szczaw - 250 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Ziemniaki późne - 600 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka włóż pokrojone żeberka, udko z kurczaka, wlej 2 litry wody i dodaj łyżeczkę soli.
- Składniki w garnku zagotuj, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień. Całość gotuj przez około godzinę od momentu zagotowania się wody.
- Marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziemniaki oraz pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj do wywaru.
- Do wywaru dodaj także 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Zupę gotuj przez około pół godziny.
- Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Następnie dodaj go to garnka z wywarem. Całość gotuj przez około 5 minut.
- W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.
- Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru. Następnie dodaj ją do zupy, ciągle mieszając wywar.
- Zupę zagotuj.
- Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem jajek pokrojonych na ćwiartki.
Komentarz dietetyka
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek jajka wzbogaci potrawę w pełnowartościowe białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny