Zupa szczawiowa ze słoika
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Szczaw ze słoika, bulion warzywny, młode ziemniaki i śmietanka kremowa – to kilka kluczowych składników, które sprawiają, że zupa szczawiowa jest pełna smaku i szybko ją przyrządzisz. Zupa łączy kwaśność szczawiu z kremową konsystencją śmietanki, a dorzucone ziemniaki i jajka nadają jej sytości i bogactwa.
Składniki dla 5 porcji:
- Szczaw - 300 g (konserwowy)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Ziemniaki młode - 600 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia i obierz.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka przełóż podsmażoną cebulę, podlej ją wywarem jarzynowym. Całość ugotuj.
- Następnie dodaj do zupy ziemniaki oraz przyprawy. Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
- Do zupy dodaj szczaw ze słoika i zagotuj.
- Następnie zupę wyłącz i dodaj śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.
- Na koniec do zupy dodaj jajka pokrojone w ćwiartki.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa szczawiowa ze słoika to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek jajka do zupy sprawia, że jest ona dobrym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny