Zupa szczawiowa z ziemniakami
Opublikowano: 14.12.2022 r.
Ziemniaki młode, słoik szczawiu i śmietana 18% – to kluczowe składniki tej pysznej zupy. Dodaj do tego trochę włoszczyzny i mąki, a na koniec uzupełnij całość jajkami na twardo. Idealnie kwaśna, sycąca i kremowa – zupa szczawiowa z ziemniakami to propozycja, która z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Włoszczyzna mrożona - 450 g (1 opakowanie)
- Szczaw - 270 g (1 słoik)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (3 łyżki)
- Ziemniaki młode - 500 g
- Jajko - 220 szt. (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka dodaj mrożoną włoszczyznę, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i wlej wodę (około 1,5 litra).
- Zagotuj i gotuj jeszcze przez ok. 30 min.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
- Szczaw ze słoika dodaj do zupy i zagotuj.
- W małej misce wymieszaj śmietanę 18% z 4 łyżkami mąki pszennej, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować, całość z miseczki wlej delikatnie do zupy.
- Gotuj jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
- Zupę wlej na talerze i podawaj z ugotowanymi jajkami.
Komentarz dietetyka
Zupa szczawiowa bez mięsa to zdrowy obiad na lato.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk