Zupa szczawiowa z ryżem
Opublikowano: 24.05.2022 r.
Szczaw, bulion warzywny, ryż biały i śmietana – to główne składniki, które tworzą smak tej zupy szczawiowej z ryżem. Dodaj do tego marchewkę dla słodszego akcentu i ugotowane jajka dla dodatkowej sytości, a otrzymasz pyszną i rozgrzewającą potrawę, idealną na chłodne dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Szczaw - 150 g
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Śmietana 18% - 50 g
- Jajko - 3 szt. (ugotowane i obrane)
- Ryż biały - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i pokrój w talarki.
- Wywar wlej do garnka i zagotuj go.
- Do wywaru dodaj marchewki oraz posiekany szczaw.
- Do zupy dodaj ryż biały.
- Składniki gotuj to momentu ugotowania ryżu.
- W szklance wymieszaj śmietanę z odrobiną wrzącego wywaru.
- Zupę zabiel zahartowaną śmietaną.
- Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.
Komentarz dietetyka
Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad. Dodatek jajka wzbogaca zupę w białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny