Zupa szczawiowa wege
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Szczaw, ziemniaki, marchewka, cebula i bulion warzywny – to kluczowe składniki zupy szczawiowej w wersji wegetariańskiej. Ta zupa łączy w sobie kwaskowy smak szczawiu i delikatność warzyw, a wszystko to zanurzone w aromatycznym bulionie. Idealna na obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego.
Składniki dla 4 porcji:
- Szczaw - 120 g (2 garści)
- Ziemniaki późne - 100 g (2 ziemniaki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Śmietana 18% - 125 g (1/2 opakowania)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło, wlej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną cebulę.
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
- Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.
- Szczaw umyj i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, gotuj około 10 minut.
- Dodaj śmietankę, a całość delikatnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie masz domowego bulionu warzywnego postaw na kupny w szklanym słoiczku, który charakteryzuje się dobrym składem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk