Zupa szczawiowa tradycyjna
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Szczaw, bulion drobiowy, ziemniaki i marchewka - to podstawowe składniki, które tworzą bazę tradycyjnej zupy szczawiowej. Bogaty, lekko kwaśny smak szczawiu doskonale łączy się z delikatnym bulionem, a dodatki takie jak ziemniaki, marchewka i cebula sprawiają, że zupa jest sycąca i pełna w smaku. Idealna na obiad, gdy chcesz zasmakować czegoś klasycznego.
Składniki dla 5 porcji:
- Szczaw - 250 g
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki młode - 600 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Masło - 10 g
- Śmietana 18% - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Jajko - 5 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i pokrój w talarki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Cebulę i marchew włóż do garnka i podsmaż na maśle.
- Następnie do garnka wlej bulion i gotuj przez około 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości.
- W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.
- Do garnka dodaj szczaw i gotuj przez około 3 minuty.
- W szklance wymieszaj odrobinę wody z mąką oraz śmietaną. Zaprawę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Koper posiekaj i dodaj wraz z solą oraz pieprzem do zupy. Całość wymieszaj.
- Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w ćwiartki.
Komentarz dietetyka
Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dodatek jajka sprawia, że zupa zawiera pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny