Zupa szczawiowa thermomix
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, a do tego piersi kurczaka i szczaw – to kluczowe składniki zupy szczawiowej, którą przyrządzisz szybko i łatwo w Thermomixie. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z warzywami i lekko kwaśnym szczawiem sprawiają, że zupa jest wyjątkowo smaczna i pożywna.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Szczaw - 120 g (2 garści)
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- thermomix
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj i pokrój w kostkę, warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- Do naczynia wrzuć cebulę, rozdrobnij 3s/obr5.
- Dodaj masło i duś 3 min/120 st. C/ obr1
- Dodaj pokrojone warzywa i pierś z kurczaka.
- Wlej bulion i gotuj 20 min/100 st. C/obr1
- Dodaj posiekany szczaw i śmietanę. Gotuj 5min/100 st. C/obr1
- Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.
Komentarz dietetyka
Zamiast bulionu możesz postawić na dodatek wody i koncentratu warzywnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk