Zupa szczawiowa
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, świeży szczaw oraz śmietana 18% tworzą bazę tej prostego, a zarazem smakowitego przepisu na zupę szczawiową. Dzięki połączeniu tych składników uzyskasz wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak, który doskonale komponuje się z kremową konsystencją śmietany.
Składniki dla 7 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Marchewka - 100 g (2 duże sztuki)
- Pietruszka - 50 g (1 duża sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (1 duży kawałek)
- Szczaw - 350 g
- Śmietana 18% - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka przełóż pokrojone żeberka.
- Dodaj przyprawy i zalej ok. 1,5-2 l wody.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
- Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
- Gotuj do miękkości warzyw.
- Liście szczawiu opłucz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Śmietanę przełóż do szklanki i zahartuj mieszając z 2-3 łyżkami gorącej zupy.
- Zahartowaną śmietanę powoli wlewaj do garnka cały czas mieszając.
- Zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.