Zupa strogonow
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Polędwica wołowa, papryka czerwona i żółta, ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy tworzą bazę do pysznej, aromatycznej zupy strogonow. Dodaj do tego cebulę i czosnek, a całość gotuj na bulionie wołowym, by uzyskać intensywny smak. Ta kombinacja składników sprawi, że zupa będzie bogata i pełna głębi.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 350 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 50 g
- Pietruszka - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Pieczarki - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Bulion wołowy - 1000 ml
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Ogórki kiszone - 120 g (3)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - papryka słodka, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Wymieszaj z łyżką oleju, musztardą, łyżeczką soli. Dodaj również po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki oraz szczyptę chilli. Wymieszaj i odstaw owinięte folią spożywczą na około godzinę w lodówce.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki.
- Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż mięso z każdej strony.
- Mięso przełóż do garnka, a na tej samej patelni podsmaż warzywa korzeniowe, cebulę i pieczarki. Warzywa dołóż do mięsa.
- Do garnka wlej bulion, dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i 2 liście laurowe. Gotuj teraz całość przez godzinę na małym ogniu.
- Dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone, papryki. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Wołowina jako mięso czerwone powinna być spożywana do dwóch razy w tygodniu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk