Zupa solferino
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Przecier pomidorowy, bulion warzywny, papryka czerwona i fasola konserwowa to kluczowe składniki zupy solferino. Dodaj do tego groszek, ryż, cebulę, por, czosnek i ser parmezan, a otrzymasz pyszną, warzywną zupę pełną aromatów. Kropką nad "i" jest oliwa z oliwek, która nadaje całości wyjątkowego smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Groszek zielony mrożony - 300 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 800 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Ryż biały - 200 g (2 torebki)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Fasola konserwowa - 200 g (pół puszki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Por - 140 g (1 szt)
- Ser parmezan - 80 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, gdy będzie już rumiana dodaj czosnek. Smaż przez chwilę i całość zalej bulionem.
- Paprykę pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Dodaj mrożony groszek i gotuj przez 20 minut, do zmięknięci warzyw.
- Do zupy dodaj nieugotowany ryż i gotuj 15 minut.
- Do zupy wlej przecier pomidorowy i dodaj fasolę.
- Gotuj przez 5 kolejnych minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Gotową zupę podawaj ze startym parmezanem.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na przemycenie do swojej diety dużej ilości zdrowych warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny