Zupa soczewicowa

Opublikowano: 15.05.2025 r.
Czerwona soczewica, marchewka, cebula, czosnek, pomidory w puszce i bulion warzywny to główne składniki tej pysznej zupy soczewicowej. Prosty przepis, bogaty w smaki, jest idealny na każdą porę roku. Dzięki soczewicy i warzywom zupa jest treściwa i sycąca, idealna jako samodzielne danie lub na rozgrzewkę w chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 120 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki średnie - 180 g (3 małe sztuki)
- Soczewica czerwona - 50 g
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Koperek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka z cebulą.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez około 3 minuty.
- Do garnka dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, wlej bulion i zagotuj.
- Do zupy dodaj po 1 płaskiej łyżeczce przypraw, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką. Zawartość garnka zamieszaj od czasu do czasu.
- Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa soczewicowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Soczewica stanowi doskonałe źródło składników odżywczych oraz jest doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny