Zupa serowa z pulpecikami
Opublikowano: 25.07.2021 r.
Ser topiony, bulion warzywny, por i mielone mięso wieprzowe – oto kluczowe składniki zupy serowej z pulpecikami. Wyobraź sobie kremową konsystencję serowego wywaru, w którym pływają soczyste klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem jajka. Wszystko razem idealnie dopełnia aromatyczny por. Po prostu palce lizać!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser topiony - 500 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Por - 80 g
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Pora pokrój i podsmaż na oliwie, w garnku.
- Do pora dodaj bulion, 0,5 łyżeczki pieprzu i serki topione. Wszystko zblenduj.
- Mięso wymieszaj z jajkiem, 0,25 łyżeczki pieprzu.
- Zupę zagotuj.
- Z mięsa uformuj pulpeciki i wkładaj do gotującej się zupy.
- Gotuj razem około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny