Zupa serowa z grzankami
Opublikowano: 23.03.2022 r.
Bulion warzywny, ser topiony i chrupiące grzanki to klucz do tej pysznej zupy serowej. Cebula dodaje głębi smaku, a szczypiorek nadaje świeżości. Idealna na chłodne dni, gdy masz ochotę na coś kremowego i sycącego!
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Ser topiony - 600 g
- Cebula - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 lyżki)
- Szczypiorek - 20 g
- Grzanki - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.
- Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo ser topiony, cały czas mieszając zupę. Jej konsystencja powinna być jednolita.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie dokładnie ją mieszamy.
- Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.
- Podajemy ją z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Komentarz dietetyka
Zupa posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk