Zupa serowa
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Bulion warzywny, ser topiony, ser cheddar i czosnek – to kluczowe składniki, które nadają tej zupie serowej wyjątkowy smak i aromat. Wszystkie te komponenty łączą się, tworząc aksamitną i kremową konsystencję, idealną na chłodne dni. Aromatyczny szczypiorek dodaje świeżości i kolorystycznego akcentu.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Ser topiony - 200 g
- Ser cheddar - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj bulion.
- Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do garnka z bulionem. Całość mieszaj dokładnie.
- Następnie dodaj ser topiony i gotuj przez 20 minut.
- Pod koniec dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To danie charakteryzuje się dużą ilością nasyconych tłuszczów, które mają negatywy wpływ na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny