Zupa seczuańska
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, kapusta pekińska i grzyby mun to trio, które nadaje zupie seczuańskiej wyjątkowy smak i teksturę. Dzięki bulionowi drobiowemu i odrobinie oleju sezamowego, całość nabiera głębi i aromatu. Dodatek koncentratu pomidorowego i octu ryżowego nadaje jej mega fajnej kwasowości. Idealna na chłodne dni dla fanów azjatyckich smaków!
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Kapusta pekińska - 300 g
- Cebula dymka - 40 g
- Grzyby mun suszone - 20 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Koncentrat pomidorowy - 40 g
- Ocet ryżowy - 10 ml
- Sos sojowy - 15 ml
- Olej sezamowy - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby namocz w wodzie przez noc. Rano ugotuj na małym ogniu przez ok.20 min. Wyjmij z wywaru i pokrój w paski.
- Mięso pokrój w paski , kapustę poszatkuj, a szczypior grubo posiekaj.
- Do dużego garnka wlej bulion i zagotuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso, grzyby i kapustę.
- Całość włóż do gotującego się bulionu, gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj pomieszany z octem koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 15 min. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z makaronem, polaną olejem sezamowym i posypaną szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny