Zupa ryżowa
Opublikowano: 25.10.2022 r.
Udka kurczaka ze skórą, aromatyczna marchewka, pietruszka i bielutki ryż - to wszystko tworzy zupę ryżową pełną smaku i głębi. Ta prosta, a zarazem pyszna kombinacja składników sprawia, że danie jest idealne na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 600 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 75 g
- Pietruszka - 45 g
- Ryż biały - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Wlej 2 l wody i zagotuj.
- Na wrzącą wodę włóż umyte i oczyszczone udka z kurczaka.
- Gotuj 15 minut, zdejmuj w międzyczasie szumy.
- Po kwadransie dorzuć pokrojoną w pół plasterki pietruszkę i marchewkę. Wrzuć też 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe.
- Gotuj 30 minut.
- Dodaj ryż i gotuj do miękkości ryżu (około 15 minut).
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Mięso wyjmij z zupy, oddziel od kości i wyrzuć skórę. Rozdrobnij mięso i wymieszaj je z zupą.
- Podawaj z natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Taka zupa jest lekka, zawiera niedużą ilość tłuszczu. Jest dobra dla dzieci i osób starszych, zwłaszcza tych, którzy cierpią na problemy z przewodem pokarmowym. Zupa ma niewielką ilość błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości