Zupa rybna ze szczupaka
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Szczupak, cebula, bulion warzywny, kalafior, śmietana i natka pietruszki – to główne gwiazdy naszej zupy rybnej ze szczupaka. Ta pożywna i aromatyczna zupa idealnie sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni. Połączenie delikatnego smaku ryby z warzywami i kremową śmietaną sprawia, że nie tylko syci, ale i rozgrzewa.
Składniki dla 10 porcji:
- Szczupak filet - 1000 g (Możesz użyć całego szczupaka)
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Bulion warzywny - 300 ml
- Kalafior - 200 g
- Fasolka szparagowa - 200 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Masło klarowane - 40 g
- Pomidor - 250 g (2 średnie sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Szczupaka pokrój w dzwonko. W dużym garnku umieść szczupaka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Przecedź przez sito.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy.
- Kalafior podziel na mniejsze części. Umieść w zupie razem z fasolką szparagową. Dodaj także pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną papryczkę chili i starty imbir.
- W między czasie mięso szczupaka oddziel z grubsza od ości. Umieść w malakserze. Dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij. Dodaj jajko i bułkę tartą. Uformuj średniej wielkości pulpety.
- Ugotuj pulpety w zupie przez 7-9 minut.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z łyżką śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupa rybna to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Zupa zawiera niską ilość kalorii. Bogata jest w cenne kwasy wielonienasycone. Zawiera także duże ilości błonnika zważywszy na warzywa dodane do zupy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny