Zupa rybna z pomidorami
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Krewetki, filet z dorsza i łososia, czosnek oraz pomidory w puszce to kluczowe składniki tej pysznej zupy rybnej. Dodaj do tego cebulę, oliwę z oliwek i koncentrat pomidorowy, by uzyskać bogaty smak. Dzięki sosowi sojowemu i rybnemu, zupa nabiera wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 6 porcji:
- Krewetki - 500 g
- Dorsz filet - 300 g
- Łosoś filet - 300 g
- Cebula - 400 g (4 sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (3 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Sos rybny - 20 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 90 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 70 g
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, kumin, sos rybny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Krewetki obierz i oczyść. Pancerze, odnóża i głowy włóż do garnka. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, przyprawy, zalej 2 litrami wody, zagotuj a następnie na średnim ogniu gotuj ok. 1,5 h. Odcedź wywar.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki.
- Zagotuj, dodaj wywar rybny, koncentrat, sos rybny i sojowy. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
- Ryby pokrój w mniejsze kostki i dodaj do gotującej się wody.
- Gotuj ok. 10 minut, a na 4 minuty przed końcem dodaj mięso z krewetek.
Komentarz dietetyka
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy tygodniowo - zupa rybna z pomidorami to zdrowy, niskokaloryczny
~ Aleksandra Dziura, dietetyk