Zupa rybna z mlekiem kokosowym
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Dorsz, przecier pomidorowy bez soli i mleczko kokosowe to trójka najważniejszych składników zupy rybnej, która przeniesie wasze podniebienia na egzotyczną przygodę. Dodaj do tego marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i otrzymasz danie pełne bogactwa smaku i aromatu. Idealnie nada się na obiad czy kolację, nie wymagając przy tym zaawansowanych umiejętności kulinarnych!
Składniki dla 6 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Por - 80 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g
- Mleczko kokosowe - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka włóż warzywa, natkę pietruszki dodaj 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą (2 l).
- Gotuj przez około 20 minut.
- Rybę pokrój w dużą kostkę.
- Z zupy wyjmij natkę pietruszki i dodaj, curry, przecier oraz mleczko i włóż kawałki ryby.
- Gotuj jeszcze 20 minut na wolnym ogniu.
Komentarz dietetyka
Zupa rybna z mlekiem kokosowym to świetny sposób, żeby wzbogacić swoją dietę w ryby.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny