Zupa rybna z głów
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Karp, bulion warzywny, papryka czerwona i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej przepysznej zupy rybnej z głów. Dodaj do tego cebulę, koperek oraz natkę pietruszki, a całość podkreśla smak masła klarowanego. To doskonałe danie na chłodniejsze dni, które rozgrzeje Cię od środka i wprowadzi prawdziwy, domowy aromat.
Składniki dla 8 porcji:
- Karp cały - 800 g
- Bulion warzywny - 300 ml
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dwa karpie wyfiletuj i odetnij im głowy.
- W dużym garnku umieść bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz wyczyszczone głowy karpia, oczyść je z oczu i skrzeli.
- Bulion gotuj na wolnym ogniu 40-45 minut.
- Po tym czasie przecedź zupę przez sito.
- Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy.
- Paprykę pokrój w kostkę, filet z karpia oczyść z ości i pokrój. Dodaj do zupy i gotuj 7-8 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Do zupy wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj posiekany koper i pietruszkę.
Komentarz dietetyka
Zupa rybna to doskonała alternatywa dla klasycznych zup na mięsie. Zupa rybna zawiera cenne kwasy omega 3. Z uwagi na dodatek warzyw zawiera także spore ilości błonnika pokarmowego. Zupa ta jest niskokaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny