Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Mleczko kokosowe, bulion drobiowy, dorsz filet i makaron ryżowy to kluczowe składniki tej tajskiej zupy rybnej z curry. Co więcej, dodatek cebuli i czosnku zapewnia głębię smaku, a olej rzepakowy sprawia, że wszystko ładnie się podsmaża. Przepis łączy delikatność ryby z intensywnymi, egzotycznymi nutami i kremową konsystencją.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 30 g
- Bulion drobiowy - 800 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Makaron ryżowy - 120 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cukier - 8 g
- Dorsz filet - 350 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na oleju przez około 3 minuty. Dodaj pastę curry i podsmaż kolejne 2 minuty.
- Bulion lub wodę dodaj do garnka wraz z mleczkiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę sosu rybnego. Gdy wszystko się zagotuje dodaj cukier, sól oraz sok z wyciśniętej 1 limonki.
- Rybę pokrój w większe kawałki. Zagotuj w zupie przez około 15 minut. Dopraw zupę wg uznania.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Dodaj ugotowaną zupę. Na końcu posyp wszystko świeżą kolendrą oraz papryczką chilli.
Komentarz dietetyka
Sam w sobie makaron ryżowy jest mniej polecany przy problemach z wysokim poziomem glukozy i insuliny. Tak skomponowany posiłek obniża indeks glikemiczny potrawy i sprawia, że danie takie jest sycące.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości