Zupa rybna na rosole
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Dorsz, marchewka, por, seler korzeniowy, cebula, świeży koperek i śmietana – to właśnie te składniki nadają zupie rybnej na rosole wyjątkowy smak oraz delikatną, kremową konsystencję. Sycące kawałki dorsza w towarzystwie aromatycznego wywaru warzywnego stworzą wspaniałą harmonię smaków. Prosty przepis, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 800 g
- Marchewka - 50 g (1 marchewka)
- Por - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy oraz kropimy na mniejsze kawałki.
- Następnie, jeśli mamy możliwość to opalamy cebulę. Możemy także zeszklić ją na łyżce oleju.
- Do garnka wlewamy około 1500 ml wody. Dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujmy całość tak długo, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodajemy rybę oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na palniku.
Komentarz dietetyka
Zupa ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk