Zupa rybna

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Filety z dorsza, bulion warzywny, ziemniaki, marchewka i koncentrat pomidorowy – oto, co znajdziesz w tej treściwej zupie rybnej! Dorsz gotuje się w aromatycznym bulionie, a kawałki ziemniaków i marchewka dodają jej sytości. Całość wzbogacona smakiem czosnku, śmietanki kremowej i sokiem z cytryny tworzy wyjątkowo smaczną potrawę.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Bulion warzywny - 1250 ml
- Ziemniaki średnie - 450 g (6 sztuk)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 140 g (2 średnie sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 30 g (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, praska do czosnku, chochelka
Przepis krok po kroku
- Dorsza oczyści. Następnie skrop cytryną i natrzyj solą. Po ok. 10 minutach rybę pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj i smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek i po 1 minucie wlej bulion.
- Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 20 min.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przysmaż rybę, a potem włóż ją do garnka z bulionem i warzywami. Po ok. 2 min dodaj koncentrat pomidorowy i całość gotuj ok. 3 min. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec zupę zabiel śmietaną.