Zupa rakowa

Opublikowano: 22.04.2024 r.
Rak, bulion warzywny, masło klarowane, śmietanka kremowa i koperek – oto najważniejsze składniki wyjątkowej zupy rakowej. Delikatne mięso raków w połączeniu z bogatym w smak bulionem i kremową konsystencją śmietanki to gwarancja niezapomnianego smaku, a świeży koperek dodaje całości lekkiej, ziołowej nuty.
Składniki dla 4 porcji:
- Rak, cały - 600 g (40 sztuk)
 - Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
 - Masło klarowane - 150 g
 - Śmietanka kremowa 30% - 150 g
 - Koperek - 30 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, metalowe sito, moździerz
 
Przepis krok po kroku
- Raki umyj i gotuj przez około 10 minut od momentu wrzenia wody.
 - Raki pozostaw do przestygnięcia. Kilka z nich pozostaw do dekoracji zupy, pozostałe obierz ze skorupek i wyciągnij mięso z ogonków.
 - Szczypce oraz pancerze raków zmiażdż w moździerzu na drobne kawałki.
 - Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim potłuczone skorupki krabowe. Skorupki smaż na małej mocy palnika (podlewając je co jakiś czas odrobiną wywaru) przez około 15 minut.
 - Gorące masło przelej przez metalowe sitko o małych oczkach.
 - Mięso krabowe przełóż do gorącego wywaru warzywnego, dodaj do niego klarowane masło oraz śmietanę.
 - Składniki wymieszaj i gotuj chwilę, aby smaki połączyły się.
 - Do zupy dodaj posiekany koper oraz dopraw ją do smaku solą, oraz pieprzem.
 - Gorącą zupę przelej do talerzy i udekoruj całymi rakami. Podawaj na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Zupa rakowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Raki stanowią doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć je do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny